Rahvusvaheline köite- ja kalligraafianäitus "Scripta manent II" (kirjutatu püsib) toimub 21. septembrist 22. oktoobrini 2000. aastal. Eesti Raamatu Aasta raames toimuv näitus on pühendatud kahele tähtsündmusele eesti raamatu ajaloos. Täitub 475 aastat esimese eesti raamatu ilmumisest ja 110 aastat eesti köitekunsti suurkuju Eduard Taska sünnist.
 
Eesmärk
Näituse eesmärk on arendada ja tutvustada eesti köitekunsti trditsioone ja loomingulise mõtte arengut, kompleksselt tutvustada ja siduda eesti kultuuri erinevaid harusid, tutvustada erineva kuluuri ja koolitusega kunstnike suundumusi köite ja kalligraafia kui kunsti vallas aastatuhande vahetusel, võimaldada välisesinejail osa saada eesti kultuurist ja seda läbi teostuse süvitsi tunnetada maailmakultuuri osana.
 
Idee
"Scripta manent II" on eesti kultuurile keskendunud ettevõtmine, mille aluseks on eesti tippluuletajate Doris Kareva ja Jaan Kaplinski loomingu interpreteerimine kunstilise köite, raamatuobjekti, kirjakunsti, kalligraafia, graafika, keraamika, klaasi, foto, filmi või mõne muu kunstiala vahenditega. Spetsiaalselt selle näituse jaoks on trükitud nummerdatud luulepoognad, mille tekstid on nii eesti kui inglise keeles, varustatud eessõna ja loomingulise biograafiaga. Kunstniku vaba valik on soovi korral lisada pinnalisi või ruumilisi illustratsioone. Oluline on vaatajale näidata raamatut kui kolmemõõtmelist ja oma seesmist elu elavat terviklikku organismi.
 
Ajalooline taust
Eesti rahvusliku köitekunsti väljaarenemine sai alguse selle sajandi esimestel kümnenditel ja on seotud eelkõige Eduard Taska nimega, kelle 110. sünni-
aastapäeva 2000. aastal tähistame. Eesti köitekunsti traditsioon on peagi sajandi vanune. Vilgas eesti-sisene näitusetegevus toimus 60-ndatel kuni 80-ndatel aastatel. Esimene n.ö. rahvusvaheline köitenäitus toimus Tarbekunsti- muuseumis 1990. aastal. Seoses Eesti taasiseseisvumisega sai võimalikuks vabam rahvusvaheline suhtlemine ka köitekunsti vallas. "Scripta manent I" toimus 1995. aastal Eesti Rahvusraamatukogus. Selle tõeliselt rahvusvahelise näitusega (76 osavõtjat 12 riigist) kaasnes konverents ja anti välja kataloog.