Eesti Köitekunstnike Ühenduse korraldatav näitus koos konverentsiga "Scripta manent III" (kirjutatu jääb) jätkab rahvusvaheliste köitenäituste traditsiooni Eestis.
Seekordne väljapanek Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis Lai t. 17 Tallinnas põhineb Sten Roosi nimelise muinasjuttude ja ajakirja "Hea laps" loomevõistluse materjalidel. Välja valitud muinasjuttude 22 noort autorit olid kirjutamise ajal 7-15 aastased koolilapsed.
Kogumikku "Maailma parim asi" (nimetus laenatud ühelt autorilt Heiki Indilt) trükiti 300 nummerdatud eksemplari.

 



Laste kirjutatud muinasjutud ja luuletused annavad ilmeka pildi Eesti elust. Noorte mõnus huumor ja iroonia, tuntud muinasjuttude miksimine ja päris uute loomine inspireerisid 130 kunstnikku 17 riigist (Soome, Rootsi, Saksamaa, Belgia, Holland, Šveits, Itaalia, Inglismaa, Norra, Venemaa, Leedu, Läti, USA, Brasiilia, Jaapan, Island ja Eesti).

Laste loomingust ja kunstnike visioonidest on sündinud sümbioos - unikaalne köide, mille ülesandeks on pakkuda publikule üllatust teostuste ja tõlgenduste mitmekesisusega, lõputute kujundusvõimalustega selles nii "harjumuspäraselt konservatiivseks" peetavas kunstis kui seda on köitekunst.

Näitus on avatud 1. juunist - 2. oktoobrini 2005. Väljapanek peaks pakkuma huvi nii lastele kui ka täiskasvanuile. Põnev on näha, kui erinevalt mõjub raamatukaanel nahk, paber, klaas, metall, kumm, puit või plastik, kuidas on kasutatud köitmisel niiti, traati või peent tikandit, kui vahvalt on tekste illustreerinud lapsed ja täiskasvanud.

Selle üritusega soovime näidata kõrgetasemelist köitekunsti, samas ka pöörata tähelepanu kirjutavale lapsele, kes tahab ning on võimeline loovalt mõtlema. Eesmärk on ergutada noort näitusekülastajat mõtisklema kultuuri mitmekülgsete avaldumisvormide ja sellega seoses elu püsiväärtuste üle.


Sirje Kriisa
Eesti Köitekunstnike Ühendus, juhatuse esinaine