Eesti Köitekunstnike Ühenduse korraldatav näitus "Scripta manent IV" (kirjutatu jääb) koostöös Eesti Kunstiakadeemia ja Eesti Nahakunstnike Liiduga jätkab rahvusvaheliste köitekunstinäituste traditsiooni Eestis.

Näitus avatakse 28. septembril 2010. aastal ja jääb lahti 9. jaanuarini 2011.
Näitus toimub Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis Lai t. 17 Tallinnas.
Näitusega kaasneb
konverents Eesti Rahvusraamatukogus (Tõnismägi 2, Tallinn) 28. septembril kell 10.00.

Esinema on oodatud kõik kunstnikud, kes suhtlevad raamatu kui köite või kunstiobjektiga mis tahes materjalis ja tehnikas. Näitusega jätkame rahvusvaheliste köitekunstinäituste traditsiooni Eestis. Lähtume kujunenud tavast, et kõik osavõtjad köidavad üht tekstikogumit. Seekordne näitus on pühendatud tuntud eesti heliloojale Veljo Tormisele, kelle looming on saanud ainest soome-ugri rahvaste rikkalikust folkloorist ja loodusest ning kes tähistab 2010. aastal 80. sünnipäeva.

 

Näituse jaoks on trükitud 300 bibliofiilset ja nummerdatud eksemplari lahtiste trükipoognatena formaadis 32 x 22,5 cm. Nii eesti- kui ka ingliskeelsed tekstid on trükitud Cyclus Offset 140g katmata paberile, mis on valmistatud 100% korduvkasutusega kiust.

Raamatu pealkiri on “Lauldud sõna”, autor Veljo Tormis, lindistuste ja märkmete järgi üles kirjutanud Urve Lippus.

Noodinäidetega tekst koosneb neljast loengust, milles helilooja räägib oma loometeest ja eesti rahvalaulu kujunemisest. Poognate juurde kuulub CD-plaat katkenditega V. Tormise muusikast, tema nüüdisajale vahendatud rahvalauludest.

Veljo Tormise heliloomingus ühineb ürgne ja tänapäevane elutunnetus, lauldud ning ikka ja jälle lauldav muusikapärimus. Ta toob kuulajateni esiisade muinasaja vaimu ja aitab üles leida regilaulu tõelise olemuse – maailma, mis oli muistsetes lauludes ja on ka praegu olemas.

Tormise muusika on võlunud tuhandeid Eesti ja maailma muusikaarmastajaid lihtsuse ja samal ajal müstilisusega. Ta ei lisa rahvalaulule kommentaare, vaid toob nähtavale selle, mis algmaterjalis – šamanistlikes rituaalides ja loitsudes – juba algselt olemas on.


Sirje Kriisa
Eesti Köitekunstnike Ühendus, juhatuse esinaine


* * *
Miks Tormis? Loe edasi...

* * *
Loe Jaan Rossi ettekannet konverentsil
(Sirp, 8.10.2010)
Loe Tanel Veenre artiklit Eesti Päevalehes (16.10.2010)
Loe Maarja Unduski ettekannet konverentsil (Sirp, 5.11.2010)
Loe Juta Kivimäe artiklit ( Sirp, 5.11.2010)
Loe Peep Ilmeti artiklit (Sirp, 12.11.2010)